Kisaterveiset by Matilda

24.8.2018

Lahti-Suunnistus 28. ja 29.7.2018 Orimattila, Viljaniemi

Huh hellettä.. mutta onneksi tuuli puhalteli pilviä auringon eteen, jottei aivan paahtunut auringon alla. Ihan varmuuden vuoksi sitä tuli kuitenkin edettyä rauhallista tahtia, jottei tuupertunut reitin varrelle. Rauhallisesta tahdista oli selkeästi hyötyä, sillä rastit tuli otettua tarkasti ilman suurempia pummeja. PAITSI lauantaina kolmanneksi viimeinen rasti.. pummia tuli sitten useamman rastin edestä (noin 20 min, ja useampi sija)! Maastossa, jossa ei helposti saa itseään kartalta kiinni, ei ole suositeltavaa alkaa hakea rastia aivan liian aikaisin..

Jos olisin huomioinut nämä asiat, olisin saattanut löytää rastini hieman nopeammin:

  • älä sokeasti luota sisäiseen matkamittariisi, sillä se voi helpossa / vaikeassa maastossa antaa virheellisiä lukemia
  • jos tuulee, huomioi, että se voi kantaa maalikuulutukset hieman pidemmällekin (eli maali ei välttämättä ole niin lähellä kuin kuvittelet)
  • jos löydät kivirastin maastossa, jossa on paljon kiviä, se ei ole helpoin rastipiste paikallistettavaksi kartalta
  • jos löydät rastin ja rastipiste on hyvin selkeä, se varmasti löytyy kartalta; laajenna kartalla aluetta, jolta yrität sitä etsiä
  • älä yritä saada maastoa sopimaan kartalle siihen paikkaan kuin haluat, vaan yritä oikeasti tulkita maastoa, ja tutkia kartalta mistä sellainen paikka löytyy
  • jos kuljet samasta paikasta jo kolmatta kertaa, kannattaa kenties vihdoinkin suunnata jonnekin toisaalle
  • jos muita ei enää juurikaan maastossa ole, hakeudu paikkaan, josta varmasti saat itsesi kiinni
  • varteenotettava vaihtoehto itsensä paikallistamisessa on palata takaisinpäin kohtaan, jossa vielä tiesit missä olet (tässä tapauksessa olisin joutunut peruuttamaan melko pitkälle, sillä pitkän matkaa olin tullut suunnalla, kun maastossa ei juurikaan ollut kiintopisteitä)

Sunnuntain kilpailu meni ihan hyvin, tai ainakin kohtuullisesti. Edellisen päivän ”kartoituksesta” oli jopa hieman hyötyä, sillä loppupään rastina oli rastipiste, jolta olin itseni vihdoin saanut kiinni. En toki suoraan sille löytänyt, vaan näin ensin edelliseltä päivältä tutun kivirastin (jonka olin kisojen jälkeen paikallistanut kartalta), jolta sitten osasin suunnata hieman takaisin päin omalle rastille.

Orimattilan suunnalle ravilaisista eksyi päiväksi tai kahdeksi:

Antero Partanen H85 (la)

Jorma Huuhtanen H80 (la, su)

Petri Petäjistä H50 (la, su)

Minä Itse D40 (la, su)

Tuloksia, kisakuvia (ainakin yksi ravilainen bongattu) ja muuta: http://www.rastivarsat.fi/web.cgi?sivu=753

Kisatarinat jäivät hetkeksi pöytälaatikkoon odottelemaan inspiraation heräämistä, sillä se pääsi nukahtamaan heti Lahti-suunnistuksen jälkeen, kun työt lomatuurauksineen kutsuivat. Pöytälaatikosta löytyy tarinanalkua myös 11.8. AM-kisoista, mutta katsastetaan ensin RaVin omat kisat 26.8., HongKong Nummela!

Matilda